TORTA GRČKI SLADOLED
150 gr piškota (ili veća kutija piškota)
150 gr mlevenih piškota
150 gr mlevenih čokoladnih napolitanki
20 gr želatina (2 kesice)
500 gr šećera
6 kesica praška za šlag (ili 350 gr šlag krema ako je na meru)
1,45 l mlekai još treba…
100 gr čokolade
2 kašike ulja
višnje za ukrašavanje
U šerpu na šporetu sipamo 300 ml mleka sa 500 gr šećera. Mešamo da se brže šećer otopi. U 200 ml mleka stavimo 2 kesice želatina i promešamo.
U uzavrelo mleko na šporetu sipamo razmekšali želatin uz neprestano mešanje. Sklonimo šerpu sa šporeta i ostavimo da se ohladi.
U dublji sud sipamo preostalih 750 ml mleka,dodamo šlag i mutimo mikserom dok ne dobijemo potrebnu gustinu. Potom u sud dodamo ohlađenu smesu sa želatinom i promešamo.
Po 1/3 od smese stavimo u dva suda. U prvi sud dodamo mlevene čokoladne napolitanke i promešamo kašikom. U drugi sud dodamo mlevene piškote i isto promešamo kašikom.
U dubok sud,sa oblim dnom,stavimo najlonsku foliju. Sipamo prvo smesu sa mlevenim napolitankama a zatim sud ostavimo na 15 minuta u zamrzivač. Izvadimo iz zamrzivača i stavimo smesu od šlaga i ponovo vratimo u zamrzivač. Na kraju stavimo smesu sa mlevenim piškotama.
U hladno mleko umočimo cele piškote i složimo na poslednju smesu . Ostavimo u zamrzivač da se stegne.
Sud sa stegnutom tortom izvadimo iz zamrzivača,izvrnemo na tacnu,sklonimo foliju i prelijemo sa otopljenom čokoladom(u koju smo dodali ulje) i ukrasimo višnjama.
***
Hvala, što ste odabrali CHOCOLINE PROIZVODE, da Vam život učine slađim!
***SNEŽNA TORTA
1 l mleka
5 kašika šećera
pakovanje želatina (4 kesice)
250 g samlevenih napolitanki
250 g samlevenih čokoladnih napolitanki
200 g sitnog kokosa
500 ml šlaga
Priprema
Prokuvati mleko sa šećerom, dodati želatin, dobro izmešati i skloniti sa šporeta da se hladi, uz povremeno mešanje.
Posebno umutiti 500 ml šlaga i sastaviti sa ohlađenim mlekom.
Podeliti na tri dela:
-u prvi dodati kokos
-u drugi mlevene napolitanke od vanile
-u treći mlevene napolitanke od čokolade.
Slagati u modlu (okrugli ram od okruglog pleha, „čizkejk“)
svaki fil, jedan preko drugog, ostaviti u frižider da se dobro stegne, onda ga izvrnuti naopako i služiti.
Ko voli, može preko toga premazati šlag, a i ne mora, Torta je lagana kao pena.
***
Hvala, što ste odabrali CHOCOLINE PROIZVODE, da Vam život učine slađim!
***HAVANA TORTA
BISKVIT
na dno torte stavi tanki biskvit od 2 jaja (2 kašike brašna i 2 kašike šećera umešati sa žumancima, pa dodaj sneg od 2 belanca i maaalooo praška za pecivo na vrh noža) ili jedan kupovni biskvit za tortu
SUVI FIL OD ORAHA
200 g napolitanki (s čokoladom) izmrviš u multipraktiku
100 g mlevenih oraha/badema/lješnjaka
200 g šećera
Šećer karameliziraj (preprži) s orasima, pa sve izlij na nauljeni pleh u tankom sloju. Kada se ohladi izmrvi u multipraktiku s napolitankama… Ovu suhu ‘kremu’ razdjeli na 4 djela….
BELI KREM
Nakon toga napravi bijelu kremu od šlaga i želatine i ostavi u hladnjaku na 10 minuta.
Beli krem podeliti je na 4 dela.
Na biskvit u kalupu za tortu prvo izlij 1/4 bijele krema, pa po kremi rasporedi 1/4 suhe kreme od oraha (karamela, oblatni i čokolade) … i tako 4 puta.
Na koncu završiš s slojem suhe kreme – zapravo, pripazi da ovaj završni sloj bude malo tanji i da ti ostane dovoljno oraha za ukrašavanje sa strane.
Tortu vadi iz kalupa tek kada se krema dobro stisne – preko noći u hladnjaku.
***
Hvala, što ste odabrali CHOCOLINE PROIZVODE, da Vam život učine slađim!
***BRZA TORTA
200 gr. napolitanki od čokolade
150 gr. žele bombone
150 gr. čokolade za kuvanje
8 krem-bananica
500 gr. šlag-krema od vanile
250 gr. keksa (četvrtastog)
Priprema:
Keks umočiti u mleko i naređati na dno četvrtastog tanjira. Preko premazati filom.
Fil:
Napolitanke i čokoladu za kuvanje narendati a krem-bananice i žele bombone iseckati. Sve to pomešati sa polovinom umućenog šlaga.
Odozgo i sa strane ukrasiti drugom polovinom šlaga. Preko šlaga narendati malo čokolade.
Savet:
Šlag-krem (500 gr.) umutiti sa 1/2 l. kisele vode.
***
Hvala, što ste odabrali CHOCOLINE PROIZVODE, da Vam život učine slađim!
***